Naar de basisschool

Veel kinderen gaan naar de kinderopvang, de peuterspeelzaal of zijn gezellig bij oma en opa. Maar wanneer je kindje 3 is, wordt steeds vaker de grote vraag gesteld 'Naar welke school gaat hij of zij?' 

 

Ik vind het een lastige keus, het is wel iets waar je de komende 8 jaar een relatie mee hebt. Sommige kinderen gaan automatisch door naar de school waar hij of zij al naar de opvang of peuters gaat.  Andere kiezen voor een school dicht in de buurt van huis en anders op de route naar werk. Maar wat is nu een goede school? 

 

Om antwoord te geven op deze vraag moet je goed naar je hart luisteren, op welke school voel jij je als ouder welkom en waar heb je het gevoel dat er naar je geluisterd wordt. Je eerste indruk en gevoel is vaak een goede keus. Ook kun je kijken naar de uitslagen van de groep 8 leerlingen. Met welk niveau stromen ze door naar het middelbaar onderwijs?

 

Andere punten waar je op kunt letten zijn;

  • Gaat mijn voorkeur uit naar een continu rooster of wil ik dat mijn kinderen tussen de middag thuis komen? Of vind ik het fijn als de kinderen overblijven? Een continu rooster is fijn, maar zo vroeg zijn de meeste ouders vaak niet klaar met werken en zal er dus iets voor na school tijd geregeld moeten worden. Later uit zijn, kan voor jonge kinderen vermoeiend zijn. Voor oudere kinderen weer leuk, omdat ze tussen de middag bij elkaar kunnen spelen. Voor alles is wel iets te zeggen ;-)
  • Wil ik een school waar alles op 1 locatie zit, of zijn er meerdere locaties in de 8 jaar tijd die de kinderen te zien kunnen krijgen? Kies ik voor een grote school, of juist een knusse kleine school?
  • Ook kun je denken aan een peuterklas waar 3 jarige al kunnen wennen aan de school, kinderen en leerkrachten. Dit maakt de overgang naar school minder moeilijk. En hoe zit het met de naschoolse opvang worden de kinderen door de gekozen opvang opgehaald op de school waar ze zitten of heeft de school misschien al een ingebouwde voor en naschoolse opvang?
  • Hoe vaak hebben de kinderen bewegingsonderwijs op school en is het een lekker fit school? Worden de gymlessen gegeven door een vakdocent of door de groepsleerkrachten zelf? 
  • Hoe is de zorgstructuur op school, wat wordt er gedaan met kinderen die achter lopen of waarbij gedragsproblemen in de weg komen te staan en het leren belemmeren. Of misschien wil je wel weten wat de school doet met hoogbegaafdheid en kinderen die de stof goed oppikken. Heeft de school voor alle leerlingen genoeg uitdaging te bieden. 

Wat ik verder ook belangrijk vond was de groepsgrootte en verdeling van jongens en meisjes. Dit is niet doorslaggevend voor de keus, maar vond ik fijn om te weten.